Çatınızda Sızıntı Olduğuna Dair İşaretler | DCS

 

Bir evin, iş yerinin vb. en önemli inşaat aşamalarından biri çatılardır. Çatılar oluşturulurken gerek teknik konu da gerekse malzeme konusunda ucuza kaçılmaması önemle tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde çatı sızıntılarıyla çok fazla uğraşabilir ve gelecek zamanlarda bütçenizi fazlasıyla sarstığına şahit olabilirsiniz.

leaking-roof

Sızdıran çatı

Çatılar genellikle dayanıklı yapılar olmasına rağmen hava şartları veya yıpranma sebebiyle sızıntı yapabilirler. Ancak çatınızda yapacağınız dönemsel bakımlar ve çatılar hakkında bilgiler edinmeniz, çatınızın sızıntı yapmadan önce vereceği işaretleri anlamanıza ve çatıya hızlı bir şekilde müdahale edebilmenize kesinlikle yardımcı olacaktır. Ancak çatınızda sızıntıya dair herhangi bir işaret görmeniz halinde kişilerin kendi müdahalesinden önce mutlaka çatısını bir uzmana göstermesi tavsiye edilmektedir.

Çatıda Sızıntı Belirtileri

Bina yaşının yüksek olması veya çatı yaşının yüksek olması, çatının dayanıksızlık göstermesine ve sızıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Çatı yapılırken kullanılan malzemelerin ömrünün araştırılması, sızıntıdan önce çatıya müdahale etmenize yardım olabilir.

Çatı yapı malzemelerinin çatlaması veya kırılması sızıntının geleceğinin bir habercisidir. Çatılar yapılırken çeşitli pervazlar ve flaşlar kurulur. Kötü hava şartları veya eskime sebebiyle pervazlar ve flaşlar çatlayabilir veya kırılabilir. Bu sebeple kötü hava şartlarından sonra çatıların kontrol ve bakımının yapılması önemlidir.

Çatıların dış etkenlerden korunabilmesi için kiremit ve çeşitli levhalar kullanılmaktadır. Kiremitler ve levhalar her ne kadar sağlam parçalar olarak görülse de yıpranma payı diğer çatı malzemelerine göre daha fazladır. Bu sebeple çatınızda kaymış veya kırılmış kiremit ve levha varsa bu sızıntı öncesi bir işaret olarak görülmelidir.

Çatıda kullanılan kiremit ve levhaların altında membranlar ve alt örtüler bulunmaktadır. Kiremit ve levhaların kırılması halinde bu alt yapıları suyu tutar ve havuz oluşturur. Fazla yağmur suyunun birikmesi bu tarz yapılarda yırtılmaya sebep olabilir ve sızıntı yapabilir.

Çatının kurulacağı ülke, şehir, ilçeler vb. yerlerin hava durumu şartları oldukça önemlidir. Hava durumu şartlarına göre malzeme kullanılmaması sızıntıya bir işaret olarak görülebilir.

Water Leaking

Sızdıran çatı

Çatılarda Doğru Takılmış Kiriş ve Çivilerin Önemi

Çatıları sabitlemek için kirişler ve çiviler kullanılır. Çatı düzenine öncelik verilmemesi ve takma çivi ve kirişlerin döşenmemesi sızıntılara neden olabilir. Bu nedenle kirişler ve çiviler sızıntıyı önlemek için kontrol edilmelidir. Çatılar dış etkenlerden dolayı sızdırıyor gibi görünse de iç etkenlerden dolayı da sızdırma yapabilmektedir. Bu durum LOFT alanının bozulması olarak tanımlanabilir. LOFT alanı bozulduğunda aşağıdan yukarıya doğru yükselen hava basıncı bozulur ve çatının yapısını kaybetmesine neden olabilir. Bu, sızıntıları kaçınılmaz hale getirecektir. Çatılar oluştuktan sonra çatı pencereleri devreye girer. Çatı pencerelerinin güvenli bir şekilde monte edilmemesi veya ölçünün 1 cm bile atlanması, sızıntıları mümkün kılacaktır.

Uygun Çatı Drenajı için Tıkanmış Oluklardan Kaçınma

Çatıya gelen su, birikmeyi önlemek için oluklardan dışarıya aktarılır. Çöp, yaprak vb. Olukları tıkayan şeyler yağmur sularının çatıda birikmesine neden olabilir. Bu olası bir sızıntının işaretidir.

Sağlam Bir Çatı Yapısı İçin Düzenli Baca Bakımı

Çatıların üzerindeki bacaların sık sık bakımları yapılmalıdır. Bacalar hava şartlarından dolayı çabuk yıpranabilir. Bacaların hasar görmesi çatı düzenini bozar ve sızıntıya neden olabilir.

Ağırlık ve Faaliyetlerin Çatı Dayanıklılığına Etkisi

Çatılarda oturmak veya çalışmak çatıya zarar verebilir. Çatılar sağlam yapılar olmasına rağmen insan vücudunun ağırlığı çatıların bir süre sonra yıpranmasına ve çökmesine neden olabilir.

Çatınızı Ağaçlardan ve Yıldırımdan Korumak.

Çatınıza temas eden ağaçlar daha sonra çatınıza zarar verebilir. Aynı zamanda ağaçlar paratoner görevi görerek çatınıza yıldırım düşmesine neden olabilir. Bu hem yangınları hem de sızıntıları tetikleyebilir. Bu nedenle ağaçların dallarının sık sık budanması tavsiye edilir.

Related Articles

Yorum

Your email address will not be published.

tr_TRTürkçe
WhatsApp chat