Derin Ve Düzenli Temizlik | DCS

Hayatın konforlu bir şekilde idame ettirilmesi için kullanım alanların düzenli olarak temizlenmesi gündelik yaşamın parçası olmak zorundadır. Düzenli temizliğin amacı basit çaplı ve her gün kullanımı şart olan alanların temizlenmesi olarak nitelendirilebilir. Düzenli temizliğin varlığı günlük işleyişin akıcı olmasına fayda sağladığından gereklidir. Derin temizlik ise düzenli temizlik sırasında es geçilen daha geniş çaplı alanların temizlenerek yaşanılan ortamın hijyenini sağlamaktır. Derin temizlik düzenli temizliğe oranla çok daha uzun bir vakit harcanarak gerçekleştirilir. Derin temizliğin amacı yaşam alanlarındaki en ufak noktaların bile temizlenerek ortamda biriken toz ve kiri kaldırmaktır.

Düzenli temizlik rutine binerek devam eder. Derin temizlik de düzenli temizlik sırasında vakit harcanmayarak temizlik amacıyla girilmeyen bölgeleri hedef alan temizlik olarak kısaca özetlenebilir. Her iki temizlik türü de yaşam alanlarının hijyenini sağlamak amacıyla son derece önemlidir. Yapılmadıkları takdirde canlı sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek toz,kir ve mikrobun birikmesine sebebiyet verirler. Bu yüzden rutin halinde her ikisi de gerçekleştirilmelidir. Düzenli temizlik çok daha kısa aralıklarla, derin temizlik ise daha uzun aralıklarla yapılmalıdır.

 

Derin Temizlik Nedir?

Öncelikle temizliğin içeriğinin sadece yaşam alanlarının hijyenin sağlanması olarak sınırlandırılmaması gerektiği bilinmelidir. Yaşam alanında bulunan ve kullanılan malzemelerin onarımı, eskiyen eşyaların atılması ve değiştirilmesi gibi genel bakım eylemlerinin hepsi temizliğin içerisindedir.

Derin temizlik, senede bir veya iki defa yapılan,isteğe ve zamana bağlı olarak değişkenlik gösterebilir, temizlik türüdür. Bu temizliğin amacı yaşam alanındaki konforun korunmasıdır. Zaman içerisinde kullanım kaynaklı olarak bakımsızlaşan her türlü nesnenin bakımının yapılması, sabit olarak duran nesnelerin konumunun değiştirilerek altında ve arkasında biriken kirin temizlenmesi, onarım gerektiren parçaların tamir edilmesi veya değiştirilmesi gibi eylemlerin tamamı derin temizliğin içerisindedir.

Bu temizliğin sonucunda kullanım alanındaki eşyaların tamamı yenilenmiş gibi olur. Bu temizlik bir sonraki derin temizlik zamanına kadar düzenli temizlik eşliğinde konforlu temiz bir alan yaratarak süreci güzel bir şekilde idare etmeye yarar.

Derin temizliği biraz açmak gerekirse bir yaşam alanına ait her türlü nesnenin ayrı ayrı temizlenmesi şeklinde ifade edilebilir. Örneğin bir ev ortamında gerçekleştirilen derin temizlik içerisine, halıların temizlenmesinden perdelerin yıkanmasına, tezgahların bakımından, gerekiyorsa badana yapılmasına kadar hepsi dahildir.

Büyük mobilyaların özellikle de altına rahat bir şekilde ulaşılamayan mobilyaların yerlerinden çekilerek kapladıkları tüm bir alanın temizlenmesi derin temizliğin gerekliliklerinden biridir.

Gereken durumlarda fazladan yer kaplayan ve yaşam alanını sınırlayan eşyaları evden çıkartmak yine derin temizliğin önemli bir parçasıdır.

 

DERİN TEMİZLİK

 

Düzenli Temizlik Nedir?

Düzenli temizlik, günlük yaşamın aksamaması adına yaşanılan ortamda gereken hijyenin sağlanması için yapılması gereken temizlik olarak açıklanabilir. Düzenli temizlik de kendi içinde her gün yapılan temizlik ve haftada bir yapılan temizlik olarak ayrılabilir.

Her gün yapılması gereken temizlik için bir ev ortamı söz konusu olduğunda mutfak ve banyo temizliğinden bahsetmek yerinde olacaktır. Her gün kullanımı zorunlu olan alanların hijyeninin insan sağlığı açısından düzenli olarak sağlanması önemlidir. Özellikle lavabolar, tuvalet ve duş gibi alanların temizlenmesi konforlu ve temiz bir yaşam için önem verilmesi gereken noktalardır. Bununla birlikte kullanılan diğer alanların: yemek masası, çalışma masası, mutfak tezgahları gibi günlük olarak temizlenmesi kişiye büyük kolaylık sağlayacak günlük işlerdendir.

Haftada bir olarak yapılabilecek düzenli temizlik için ise yaşam alanının süpürülmesi, nesnelerin tozlarının alınması örnek verilebilir. Yapılan bu tarz düzenli temizlikler derin temizlik sürecine kadar hijyeni yeteri miktarda sağlayarak kişiyi idare eder.

 

Derin Temizlik Ne Zaman Gereklidir?

Derin temizliğin gereklilik sıklığı yaşam alanlarının kullanımına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Düzenli temizlik için çok fazla vakti olmayan insanların dört ayda bir gibi derin temizlik yapması gerekebilir. Düzenli temizlik alışkanlığı olan kişiler ise derin temizliği yılda bir veya iki kere olacak şekilde gerçekleştirebilir. Bu durum kişilerin temizlik alışkanlıklarına da bağlı olarak değişebilir.

Related Articles

Yorum

Your email address will not be published.

tr_TRTürkçe
WhatsApp chat