Sıhhi tesisat sorunlarının meydana geliş sebebi pek çok farklı etkene bağlı olabilmektedir. Oluşan bu sorunların temeli genel hatları ile boruların kullanım koşullarına dayanmaktadır. Bununla birlikte devamlı olarak su akışının sağlandığı bu boruların paslanması çoğunlukla sorun yaratan bir diğer yaygın tesisat problemini ortaya çıkartmaktadır. Sıhhi tesisat sorunlarının çözümü için pek çok yöntem olsa da bunlar arasında en çok su borularının tamamının değiştirilmesi çözüm olarak tercih edilir.
Borularda sızıntıların oluşması gibi durumlar da sık karşılaşılan tesisat sorunları arasındadır. Sızıntıların yaşanmasındaki temel sebep yine boruların kullanımı sürecine bağlı olarak oluşan hasar ve yıpranma payıdır. Tüm bunların yanı sıra sızıntı durumu borularda kullanılan yanlış parça veya eksik parça sebebi ile de meydana gelebilmektedir. Uzun vadeli kullanımda üzerinde delikler ve yırtıklar oluşabilen su borularının düzenli aralıklarla bakımının yapılması oluşabilecek bu sorunların önünde bir engel oluşturur.
Peki, tesisatta bir sorun olduğu nasıl anlaşılır? Oluşan sorunların giderilmesi için neler yapılmalı? Sıhhi tesisat sorunları yaşamamak adına alınabilecek önlemler nelerdir? Tüm bu soruların cevapları yazının devamında.
YAYGIN TESİSAT SORUNLARI
Gündelik yaşamın devamlılığı açısından evlerde tesisat sayesinde kullanım amaçlı bulunan su büyük önem arz etmektedir. Hayatın idame ettirebilmesi için suyun varlığına çoğu konuda ihtiyaç duyulması yaşanması olası su kesintisi gibi sorunlarda yaşamı kilit bir noktaya sokabilir. Özellikle, evlerde hijyenin sağlanabilmesi için gerekli olan işlerde su en büyük yardımcıdır. Bu yüzden tesisatın düzgün bir işleyiş gerçekleştirmesi temel ihtiyaçların düzgün bir şekilde karşılanabilmesi için dikkat edilmesi gereken bir konudur. En ufak bir su kesintisi yaşadığında dahi büyük sıkıntılar yaşabiliyorken tesisat odaklı su kesintilerinin uzun süreli olması gündelik yaşamı tamamen etkileyebilir. İşte bu yüzden tesisatın düzenli bakımının yapılması gerekmektedir. Sorunlar yaşanmaması adına önlemler almak yine yapılması gerekenler arasındadır.

YAYGIN TESİSAT SORUNLARI
TESİSAT SORUNLARININ YAŞANMAMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Sıhhi tesisat sorunlarının yaşanmaması adına dikkat edilmesi gereken ilk nokta gidere suda eriyemeyen nesnelerin düşürülmemesi olacaktır. Büyük veya küçük fark etmeksizin plastik, cam veya kumaş maddelerin tesisatın işleyişini bozabileceğini unutmamak gerekir. Bu tür nesneler gideri tıkayabilir.
Kostik gider temizleyiciler çok fazla miktarda kullanıldığında ve bu kullanım bir rutine dönüştüğünde yine aynı şekilde sıhhi tesisat borularının tıkanması sıkça rastlanabilecek bir sorundur. Bu yüzden kostik temizleyicilerin aşırı kullanımından kaçınmak sahip olunan tesisatın ömrünü uzatır.
Uzun süre bakımı yapılmamış tesisat borularında delik ve yırtıklarla karşılaşmak son derece olağandır. Özellikle uzun süredir kullanılan tesisat boruları zaman içerisinde suyun da sağlamış olduğu akış sebebi ile paslanabilir veya yırtılabilir. Bu yüzden bakımı yapılmayan borularda sızıntılar oluşur. Sıhhi tesisat sorunu ile karşı karşıya kalınır. Yapılması gereken tesisata ait boruların yenilenmesi olacaktır.
Bazı sıhhi tesisat sorunları henüz tesisat boruları yeni döşenirken ortaya çıkar. Döşenen borularda yanlış parçaların kullanılması, eksik parça kullanımı veya yanlış parçaların birbirine bağlanası gibi durumlar sonucunda işleyişi doğru olmayan bir tesisat hattı elde edilir. Elde edilen bu tesisat hattı kullanımının daha ilk anlarından itibaren sızdırma yapmaya başlar. Bu tip durumların yaşanmaması adına tesisatın uzman ellere bırakılması ve güvenilir firmalarca yapılması önemlidir.
SIHHİ TESİSAT SORUNU YAŞANDIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Banyo sıhhi tesisatında sorun olduğunun en basit göstergelerinden birisi giderdir. Eğer akan su gider üzerinde birikiyor ise bu borularda tıkanıklık olduğunun göstergesidir. Bununla birlikte borularda su birikmesi ve giderden kirli su gelmesi yine aynı şekilde tesisatta bir problem olduğunu gösterir. Bu tıkanıklıkların sebebi özellikle banyo tesisatında dökülen saçlar olabilmektedir. Bu yüzden giderin içine su dışında herhangi bir maddenin gitmemesine zen gösterilmesi gerekir.